Mocsári gólyahír

virágzás: április közepe

Hazánkban két alfaja ismert, egyik az alföldi, másik a hegyvidéki tocsogók, patakpartok, nedves rétek virága. Levelei alakja jellegzetes: vese, illetve szív alakú.

A kalandparkban főleg a középső mocsaras részen találod.

Leírás forrás: novenyhatarozo.info

Kónya madártej

virágzás: május eleje

A növény szokatlan megjelenését a virágok színe okozza, ezek ugyanis nem tiszta fehérek, hanem a hátrahajló, hegyes csúcsú leplek közepén széles zöld sáv látható, amitől a virág inkább tűnik zöldnek, mint fehérnek.

A kalandparkban a szülinapos  hely mellett találod.

Leírás forrás:
novenyhatarozo.info

Sárga nőszirom

virágzás: május közepe

Főleg mocsarakban, alföldön gyakori nősziromféle. Nem ritkán az egy méteres magasságot is eléri. Termése toktermés amely éretlenül zöld, majd a terméséréskor barna színű.

A kalandparkban főleg a középső mocsaras részen találod.

Leírás forrás: novenyhatarozo.info

Tajtékos kabóca

Fotó: juhaszj (www.orszagalbum.hu)

"Tajtékzik, de nem mérges"
A növények szárán, levélnyélen feltűnően nagyméretű, 1-2 cm-es kiterjedésű habos fehér nyáltömeg látható, melyet számtalan apró levegőbuborék tart keményen.

Népiesen a nyálhabot kakukknyálnak is nevezik. A hab védi az abban élő kabócalárvákat növekedésük, fejlődésük alatt. A kifejlett kabóca (imágó) a habból bújik elő.

A kalandparkban mindenütt megtalálod.

Leírás forrás: balintgazda.hu

Harkály

Fotó: internet 

A harkályok vetélőujja és erőteljes, a test súlyát alátámasztó kemény tollú farktollai lehetővé teszik a függőleges fatörzseken való mozgást. A koponya alkalmazkodott a rázkódások elviseléséhez.

A kalandparkban a junior csúszópálya és a mocsár közötti fa odvában lakik a fiókákkal. 

Leírás forrás: wikipedia

Fekete nadálytő

virágzás: június eleje

Forrasztófűnek is hívják (régen csontforrasztásra is használták), nevét kúszó gyöktörzséről kapta, amely nadály, azaz pióca alakú. Gennyesedés, vérömleny, visszér kezelésére használják. Hivatalos gyógynövény.

A kalandparkban a kishíd mellett található.


Leírás: novenyhatarozo.info

Nagy szarvasbogár

Nagy szarvasbogár

hím szarvasbogár 8 cm

Európai rovarfaj, a kontinens legtermetesebb bogara.
Nevét a hímek megnagyobbodott, agancsra emlékeztető rágójáról kapta, amelynek a párzást megelőző vetélkedésben van szerepe.

A Magyar Rovartani Társaság 2017-ben a nagy szarvasbogarat választotta az Év rovarának.

Védett, vigyázzunk rá!

Gyepi béka

Gyepi béka

"Belépés csak békáknak"

Nedves erdők, rétek, lápos területek, mezők és mocsarak lakója. Magyarországon szórványosan fordul csak elő.
Nappal és éjszaka egyaránt tevékeny, jól alkalmazkodott a szárazföldi élethez. A talajban vagy a vízben, a meder iszapjában telel. Hangja nem feltűnő.

Földi szeder

Molyhos szeder

Földiszeder

A fekete földiszeder Magyarországon a ritkás erdők, cserjések, tisztások növénye. A hamvas szeder nyirkos erdőkben jelenik meg tömegesen. A többnyire igen jóízű, C-vitamin tartalmú szeder az ország egyik legfinomabb vadon élő gyümölcs. Megfázáskor és gyomor-bél panaszoknál kitűnően bevált a szárított  szederlevélből készült tea.

Zöld gyík

Zöld gyík

Fotó: Béres Andrea

A zöld gyík elterjedési területének nagy részén, így Magyarországon is, a legnagyobb gyíkfaj. Testhossza akár 40 centiméteres is lehet, amelyből 60%-ot a fokozatosan elvékonyodó farok tesz ki.
A hímek feje és torokrésze párzási időszakban (május-június) világos kobaltkék színt ölt fel.

komló

Komló

Humulus lupulus - a sörgyártás egyik alappillére

Erős, rostos, durván szőrös, csavarodó szárával akár harminc méteres magasságig is képes eljutni, házfalakra, oszlopokra, fákra felfutva. Feltűnő termése, a lecsüngő komló toboz, ami olyan, mintha halványzöld pikkelyekből tevődne össze- ezek valójában murvalevelek. A sörgyártás során a tobozt használják fel. Nedves, tápanyagdús talajokon érzi jól magát- például ártéri erdőkben vagy folyók partján.

Forrás: novenyhatarozo.info

Liliombogár

Lilioceris lilii

A feketefejű liliombogár Európában, Szibériában és Észak-Afrikában szigetszerű foltokban fordul elő. Általában nem gyakori.
A liliombogár nedves rétek, vízpartok, kertek és parkok lakója. A rovar növényekkel táplálkozik. Mind a bogarak, mind a lárvák liliomféléken (Liliaceae) élnek.